Het lot van dokter Norden

ghetto (4)De Nieuwmarktbuurt grenzend aan de Jodenhoek zoals de buurt in de volksmond werd genoemd, met van oudsher veel Joodse inwoners. Waarmee aan de horizon meteen een vreselijk drama gloorde. Ook Kees weet dat nog goed. ‘Ik zat op de Vincentiusschool op de Kloveniersburgwalen iets later op de Prinsenschool aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal. Op een gegeven moment waren in de klas lege plekken. Vriendjes en vriendinnetjes waren er opeens niet meer. Dat waren Joodse kinderen. Weggehaald, zoals dat in die tijd werd genoemd. Ik herinner mij nog één naam: Stella Vleeschouwer, een iets ouder  buurmeisje’.
Dat er iets vreselijks aan de hand was, merkte Kees aan de verhalen van zijn vader. ‘Mijn vader had als extra bijverdiensten een krantenwijk in de buurt. Pa en ma hadden jaren midden in de Joodse buurt gewoond. De man kende als geen ander de bewoners bij naam en toenaam. Dat mijn zuster Mientje als kind met een Jiddisch accent sprak is ter kennisgeving. Pa merkte als eerste dat de mensen weggevoerd waren’.
Project7Krantenwijk
Kees vult nog even de jeneverkelkjes bij en vervolgt zijn verhaal. ‘Ik hoor nu nóg pa tegen ma  zeggen dat hij bij de familie Cohen, wonend in de Sint Antoniebreestraat de krant ook niet meer  hoefde te bezorgen.  Het huis was dichtgetimmerd. De bewoners afgevoerd. Eerlijk?: antwoordde mijn moeder. Die met die vijf kleine kinderen?’ Mijn vader kreeg dan een woedeaanval. Begon te schelden op die duivel van een Hitler, zoals hij hem noemde’.
Discussies
Bij Kees hoef je niet aan te komen met de kreet dat, tijdens de oorlog niemand wist wat de joden te wachten stond. Fel, gedecideerd én met argumenten wijst hij dat van de hand. ‘Wij, mijn moeder en ik hadden chronische astma’, vertelt hij. ‘Daardoor kwam dokter Norden onze joodse huisarts regelmatig bij ons over de vloer.  Pa was ‘eigen’ met hem. In die tijd nogal bijzonder.’
Kees verhaalt hoe die twee  regelmatig discussies hadden over de oorlog. Details weet Kees niet meer. Op één na, die zich in 1942 afspeelde.
Die maakte dan ook veel indruk op een jochie van negen jaar.
Project2‘Ik hoor pa nog wanhopig roepen tegen Norden: man duik onder, jullie worden allemaal vergast. Ach Kees, antwoordde hij, dat doen de Duitsers niet. Duitsland is een beschaafd land.’ Tot op de dag vandaag weet Kees niet wat het lot was van zijn huisdokter.

Foto 2: De Sint Antoniebreestraat,  waar de familie een aantal jaren woonde en waar zus Mientje met een Jiddische tongval sprak. Foto 3: Rechts de hoek Moddermolensteeg en de Sint Antoniebreestraat waar éénhoog het gezin eerst woonden.

2 gedachtes over “Het lot van dokter Norden

  1. Bap van Breenen 3 maart 2016 / 15:52

    Prachtig verhaal André, kwam er toevallig langs en wist niet van het bestaan.
    Mijn broer was één van de kinderen op de Dam die achter de lantaarnpalen schuilden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s