Kees gaat vertellen…

Copy of familiespook 070De klok van de Montelbaanstoren slaat drie slagen. De nacht is donker. Stil. In een woning in de slagschaduw van de toren  ligt een man wakker. Voor hem zijn dat dé momenten waarop zijn gedachten terugdwalen naar ‘de oorlog’. Een enerverende en opwindende tijd, die hij als  jochie, wonend in de Nieuwmarktbuurt, beleefde. Het zijn herinneringen die een leven lang beklijven. Geëtst staan in het geheugen. Amsterdam tijdens de bezetting. Sperr-tijd. Op straffe van ‘de kogel’, na acht uur ’s avonds niemand meer op straat. Geen brandende straatlantaarns. De ramen verduisterd. De stad zwart, verlaten en doodstil als een graf. De man herinnert zich dat nog héél goed.
Maar ook hoe die stilte doorbroken werd door  het lugubere geluid van een huilend luchtalarm, gevolgd door gebulder en geblaf van de tientallen Duitse luchtafweerkanonnen opgesteld op het Marineterrein aan Kattenburg:  hemelsbreed tweehonderd meter van zijn ouderlijk huis. Dan lag hij, samen met zijn broertjes en zusjes, wakker in bed.
Maar éérst was daar, als een ouverture,  dat zachte gebrom. Aanzwellend tot een donderend geraas dat minutenlang aanhield: Engelse bommenwerpers op weg naar Duitsland. Als de toestellen overkwamen, ging de poorten van de hel open. Het luchtafweergeschut  op het marineterrein ging los. De pannen op het dak lagen te rinkelen. De buurt schuddend van de angst in bed.
Kees Stuyfersant, 81 jaar, was nog maar een jochie van zes jaar toen de mof Amsterdam binnenmarcheerde.
sail2015 094Of hij aan de oorlog een trauma overgehouden had? Nee! Hoewel je van de huizen in de buurt het drama kon schrapen, was dat voor hem én zijn broers de meest spannende tijd van hun leven. Maar dan wél gezien door kinderogen.
Enfin, laten wij Kees vertellen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s